Graafschade voorkomen zonder extra software

Gepubliceerd door Rien op

Kadaster verandert levering KLIC-melding per 1 november

In Nederland ligt ruim 1,7 miljoen kilometer aan kabels en leidingen in de grond. Goede kans dus dat je bij grootschalige werkzaamheden in aanraking komt met deze kabels. In 2017 ontstond in 5,7% van alle werkzaamheden graafschade. Omgerekende zijn dit zo’n 33.000 gevallen. In totaal zorgde dit voor een schade van zo’n 25 miljoen euro die is verhaald op de veroorzaker van de schade. Maar hoe voorkom je schade en de daarbij horende kosten voor herstel?

KlicConverter - eenvoudige conversie van levering van het Kadaster naar CAD en GIS bestanden

De makkelijkste manier om schade te voorkomen is uiteraard zorgvuldig werken. Maar bij grote opdrachten is dat niet altijd mogelijk door strakke deadlines of grote werkgebieden. Daarom is het doen van een KLIC-melding bij het Kadaster verplicht. Hierbij geef je aan waar je aan het werk gaat en krijg je van het Kadaster een kaart waarop precies staat ingetekend welke kabels en leidingen waar liggen. Ideaal om snel te werken waar mogelijk en zorgvuldig waar nodig.

Alleen levering van vector-data

Toch gaat er iets in de levering van de data van het Kadaster veranderen. Op die manier wordt de uitlevering van gegevens nóg nauwkeuriger en wordt het aantal graafschades dus verder beperkt. Vanaf 1 november worden KLIC-meldingen enkel nog geleverd als vector-bestanden. Hier kun je onbeperkt op inzoomen, zonder kwaliteitsverlies. Ideaal, maar niet elk programma kan hier mee werken. Moet je dan nieuwe software aanschaffen?

Zonder nieuwe software

In de meeste gevallen is de aanschaf van nieuwe software gelukkig niet nodig. Je kan de nieuwe uitlevering door het Kadaster met de KlicConverternamelijk converteren naar een bestand waarmee je wél kan werken. Bijvoorbeeld in je standaard CAD of GIS programma. De conversie is eenvoudig, koop credits en je krijgt via een URL direct toegang tot een online omgeving die alleen voor jou bereikbaar is. Hierin upload je de gegevens die je hebt gekregen van het Kadaster na het doen van je KLIC-melding en binnen enkele minuten download je het CAD of GIS bestand en kan je aan de slag met de gegevens. Zo heb je dus de beschikking over een effectieve software tool zonder de bijbehorende service- en onderhoudskosten. Bijkomend voordeel is dat de KlicConverter eenvoudig door iedere medewerker gebruikt kan worden, zonder extra installaties of licenties.

Graafschade voorkomen in jouw organisatie

Dankzij de KlicConverter kan je dus eenvoudig gebruik maken van alle gegevens van het Kadaster om zo het aantal graafschades verder terug te dringen. Dat geeft rust.

Categorieën: Klic