WKPB Converter: van Shapefile naar GML

In het kader van de Wet kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen (Wkpb) moeten alle Nederlandse gemeenten vóór 1 januari 2021 een uitgebreid dossier over alle monumenten in hun gemeente aanleveren bij het Kadaster. Zo kan het Kadaster informatie over deze monumenten eenvoudig delen met inwoners, ondernemers en overige partijen.

Voor ieder monument moet een pakket met informatie worden samengesteld die bij het Kadaster wordt aangeleverd. Eén van de onderdelen in dit pakket is een digitale tekening met geografische kenmerken (GML) per monument. Hierin staan de locatiegegevens van het monument. 

WKPB Converter: maak GML-bestanden van monumenten

Voor een gemeente met 250 monumenten betekent dit dus dat zij 250 informatiepakketten moeten samenstellen met 250 losse GML-bestanden. Het handmatig samenstellen van deze GML-bestanden vraagt voor gemeenten een flinke tijdsinvestering. 

Conversie van één Shapefile naar één GML per monument

Met de WKPB Converter bieden we gemeenten een online service waarbij ze één Shapefile (SHP) uploaden met álle monumenten in hun gemeente. Wij converteren dit bestand binnen enkele minuten naar losse GML-bestanden per monument. Hierin geven we de garantie dat alle GML-bestanden zullen worden goedgekeurd door het Kadaster. Uiteraard voegen we ook de door het Kadaster verplichte kaart met geometrie toe als PDF-bestand.

Hoe werkt de WKPB Converter?

  1. Bestel de WKPBConverter via onze website
  2. Gebruik de unieke link uit je mail om in te loggen op de WKPBconverter
  3. Upload de Shapefile (als ZIP-bestand) in de WKPBConverter
  4. Vul de rest van de benodigde gegevens in
  5. Klik op ‘OK’ en de conversie wordt gestart
  6. Wacht tot de conversie volledig is afgerond
  7. Nadat de conversie is afgerond wordt deze automatisch voor je gedowload en opgeslagen in je map met downloads

Probeer de WKPB Converter gratis

Wil je de WKPBConverter gratis proberen om te zien wat de uitkomst van de conversie is? Dat kan. Upload op werkdagen tussen 8 en 18 uur je Shapefile volgens de bovenstaande methode en bekijk het resultaat. In de trial krijg je de GML-bestanden van de eerste 5 monumenten. Wil je een volledige conversie uitvoeren, schaf dan de WKPBConverter aan via deze pagina.

Eenmalige investering

Voor het gebruik van de WKPBConverter betaal je eenmalig 250 euro. Hiervoor kan je één succesvolle conversie uitvoeren. Het maakt hierbij dus niet uit hoeveel monumenten er in de Shapefile van jouw gemeente staan.

Direct bestellen