WKPB Converter slimme oplossing voor gemeente Waalwijk

Gepubliceerd door Rien op

In korte tijd gegarandeert voldoen aan de nieuwe eisen van de Wkpb

Door de vernieuwing van de Wet kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen (Wkpb) moeten alle Nederlandse gemeenten vóór 1 januari 2021 een uitgebreid dossier aanleveren over alle publiekrechtelijke beperkingen in hun gemeente bij het Kadaster. Kadaster. De gemeentelijke monumenten zijn zo’n beperking. Voor een gemeente met 250 monumenten betekent dit dus dat zij 250 informatiepakketten moeten samenstellen met 250 losse GML-bestanden.

Dit klinkt als behoorlijk veel werk voor gemeenten en in de praktijk blijkt dit ook zo te zijn. Sommige medewerkers zijn zelf dagen bezig met het verzamelen en exporteren van deze gegevens. Gelukkig kan dat slimmer met de WKPB Converter. Iban Damen, beleidsmedewerker bij de gemeente Waalwijk gebruikte deze converter en deelt zijn ervaring.

De beperking op monumenten 

Als beleidsmedewerker geo-informatie houdt Iban Damen zich bezig met geo in de breedste zin. Alles waar maar kaarten of geografische gegevens bij komen kijken: het is onderdeel van zijn werkzaamheden. Door de vernieuwing van de wet kwam hij voor een uitdaging te staan: “Voorheen hebben wij eigenlijk nooit geometrie aangeleverd voor de Wkbp. Met de nieuwe manier van werken van de Wkbp gaan we ook de geometrieën aanleveren en één van de beperkingen zijn de monumenten. Eerder gaven wij dan aan: de beperking zit op het perceel, dus dan werd het hele perceel aangemerkt als beperkt. Nu zeggen we, als we het over het monument hebben, alleen maar dit pand is een beperking en de rest van het perceel niet. Als je later het perceel gaat splitsen zit op dit moment op beide percelen een beperking. De vernieuwing van de wet heeft als voordeel dat de beperking alleen voor het pand geldt en dus niet meer voor het perceel.”

“Als je als gemeente zelf nog geen tool hebt, zou ik de WKPB Converter aanraden, het werkt heel gemakkelijk!”

Iban Damen, beleidsmedewerker geo-informatie bij de gemeente Waalwijk 

Tijdsbesparing

Volgens Damen bespaart de WKPB Converter hem veel werk. “Als we deze converter niet hadden, zouden we eerst zelf iets moeten gaan bouwen. Dit zou ons veel tijd kosten.” Daarnaast heeft het nog een groot voordeel volgens hem: “Van te voren weet je zeker dat het in het juiste bestandsformaat zit, zodat het geaccepteerd wordt door het Kadaster. Er wordt redelijk streng op de standaarden gelet. Dus als er ergens iets fout gaat, wordt je bestand niet goedgekeurd.”

Garantie op het resultaat

KlicConverter garandeert dat de GML-bestanden worden goedgekeurd door de conformiteitstoets van het Kadaster. Misschien vraagt u zich dan af: maar hoe lang duurt zo’n conversie dan? Damen beantwoordt dit kort en krachtig: “De WKPB Converter was 5 minuten bezig en toen waren alle bestanden overgezet.

Zelf proberen?

Bent u benieuwd hoe de converter werkt met uw eigen bestand? Probeer hem dan gratis voor 5 GML-bestanden! Ontdek hoe de WKPB Converter werkt of neem contact met ons op. 

Categorieën: WKPB