Als je bezig bent met de voorbereidingen voor een infrastructureel of architectonisch project, is de kans groot dat je ergens in het proces in aanraking komt met een KLIC-melding. Via deze melding vraag je via het Kadaster op waar in de ondergrond kabels en leidingen liggen. Deze informatie gebruik je bijvoorbeeld om efficiënt en veilig nieuwe tracés in te tekenen of om schade bij graafwerkzaamheden te gebruiken. Maar, hoe kan je de informatie uit deze KLIC-meldingen omzetten voor gebruik in je eigen software?
Het Kadaster levert de informatie uit de KLIC-melding uniform aan. Iedereen kan de informatie dus bekijken via de eigen viewer van het Kadaster. Maar het inladen van de gegevens in je eigen software is niet mogelijk. KlicConverter ontwikkelde een geautomatiseerd proces waarbij alle gegevens uit de melding worden ingelezen en omgezet naar een CAD of GIS bestand. Hierdoor kan je de gegevens uit de KLIC-melding dus importeren in heel veel software.
Gebruik je CAD-software? Dan kan je zelfs kiezen welke opmaak je wilt voor de tekening. KlicConverter ondersteunt zowel een generieke opmaak als de opmaak volgens de Nederlands CAD Standaard (NLCS). Uiteraard is in beide gevallen alle attribuut informatie beschikbaar en opgeslagen volgens het Informatiemodel Kabels en Leidingen (IMKL). Elke melding wordt omgezet naar een .dwg en .dxf bestand. Zo is deze dus in te lezen in elk programma die deze bestandstypen ondersteunt.
Voor de gebruikers van GIS-software converteren we de KLIC-melding naar een GeoPackage (.gpkg-bestand). Dit is een platformonafhankelijke standaard voor bestanden met geografische informatie. Deze kan je dus zowel importeren in Esri ArcGIS als in open source software zoals QGiS. Van hieruit bekijk je de informatie uit de melding als extra laag op je eigen geografische kaart en kan je van daaruit verdere analyses uitvoeren.
Als je als ArcGIS-gebruiker echt voor gemak gaat, kies je voor de KlicConverter Feature Service. Hierbij verzorgen we zowel de conversie naar een GIS-bestand als de upload naar je eigen ArcGIS Online omgeving. Hierdoor is de KLIC-melding dus zeer snel beschikbaar voor verdere analyse en ontsluiting met mensen die in het veld aan het werk zijn. Zo deel je de informatie uit de melding zo effectief mogelijk met alle belanghebbenden.
Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie? We geven je graag een vrijblijvende online demonstratie.